Vysoko hodnotná vláknina
Vlákninu nájdeme v rôznych potravinách, hlavne vo fazuli, jačmeni, ružičkovom keli, kapuste, jablkách … Vláknina obsahuje sacharidy, ktoré telo nedokáže stráviť a má dôležitú ochrannú úlohu vo výžive človeka.
Často hovoríme o rozpustnej a nerozpustnej vláknine. Rozpustná vláknina napučiava spolu s vodou vo vonkajšom žalúdku, čo spomaľuje naše trávenie, zatiaľ čo nerozpustná vláknina umožňuje stolici rýchlejšie prechádzať cez črevá a zaisťuje optimálne trávenie.
Oba sú pre telo prospešné, pretože dodávajú pocit sýtosti, zabraňujú tak prejedaniu, znižujú energetickú hustotu potravy, znižujú glykemický index, pôsobia priaznivo na trávenie a následne brzdia nástup moderných chorôb.
Adekvátny príjem vlákniny u dospelých je najmenej 30 g / deň (približne 16,7 g / 1 000 kcal u žien a 13 g / 1 000 kcal u mužov (vo veku 25 až 50 rokov a s nižšou úrovňou fyzickej aktivity) (PAL 1,4). ) 1.
Aby sme dosiahli primerané hodnoty, máme pre Vás niekoľko tipov:
- ovocie a zelenina musia byť súčasťou každého jedla
- pri hlavných jedlách je odporúčané množstvo ovocia alebo zeleniny najmenej dve päste
- konzumujte výrobky s vyšším obsahom vlákniny (celozrnný alebo ovsený chlieb, ovsené alebo kukuričné vločky, ryžová alebo pohánková kaša)
- jesť celé ovocie a zeleninu
1 NIJZ, 2016. Referenčné hodnoty pre príjem energie a živín.
Produkty v košíku
Špeciálna ponuka len tu!
Pridajte k objednávke a ušetrite!
Golden Q10
Receptúra s koenzýmom Q10, vitamínom C a B-komplexom na ochranu pred oxidačným poškodením
Vitamín C + Selén + Zinok*
Revolučná receptúra s vitamínom C, selénom a zinkom pre silný imunitný systém!
Horčík + B-komplex*
Revolučná receptúra s horčíkom a vitamínmi B na zníženie únavy a vyčerpania