Promo icon

100% záruka spokojnosti

Promo icon

Doručenie do 2-4 pracovných dní

Promo icon

Pri nákupe nad 49 € doprava zdarma!

Promo icon

Právo na vrátenie 14 dní

Promo icon

Osvedčená kvalita

Promo icon

100% záruka spokojnosti

Promo icon

Doručenie do 2-4 pracovných dní

Promo icon

Pri nákupe nad 49 € doprava zdarma!

Promo icon

Právo na vrátenie 14 dní

Promo icon

Osvedčená kvalita

Prírodné techniky na zlepšenie pamäti

Čo je to pamäť?

Pamäť je duševná činnosť, pomocou ktorej si pripomíname informácie, ktoré sme už v minulosti zažili alebo sa naučili. Je to komplexný systém založený na mnohých mozgových procesoch a je kľúčovou súčasťou nášho života. Ľudia sa vďaka životu naučia veľa vecí. Učíme sa rozprávať, čítať, písať, chodiť, jazdiť na bicykli, v aute, učiť sa cudzie jazyky a rôzne ďalšie veci. A to ukazuje, že pamäť je v skutočnosti dôležitá súčasť nášho života. Nikto z nás si nedokáže predstaviť, že by sme sa každý deň museli učiť to isté, najzákladnejšie veci.

Poznáme viac typov pamäte

Prvou je zmyslová pamäť. Je to priama okamžitá pamäť, ktorá trvá len zlomok sekundy. Zmyslové podnety vnímané našimi zmyslami sa zaznamenávajú a ukladajú do senzorickej pamäte.

Druhou je krátkodobá alebo pracovná pamäť. Údaje sa ukladajú, pokiaľ je to potrebné na vykonanie úlohy. Po splnení úlohy tieto informácie zabúdame. Príkladom môže byť opakovanie telefónneho čísla, ktoré si pamätáme iba na čas, ktorý potrebujeme. Priemerne si pamätáme sedem jednotiek naraz. S pribúdajúcim vekom sa naša krátkodobá pamäť skracuje, čo sťažuje vykonávanie určitých úloh.

Tretím typom pamäte je dlhodobá pamäť. Z krátkodobej alebo pracovnej pamäte sa opakovaním prenášajú informácie do dlhodobej pamäte. Dlhodobá pamäť je rozdelená do troch skupín. Jedná sa o epizodickú, sémantickú a procedurálnu pamäť.

Epizodická pamäť je spomienka na minulé udalosti, ktoré sa nám stali a súvisia s konkrétnym časom a miestom. Sémantická pamäť je pamäť pre dáta, ktorá nie je viazaná na priestor a čas. Patria sem všeobecné poznatky o faktoch, predmetoch, udalostiach, napríklad väčšina vedomostí zo školy. Procedurálna pamäť je na druhej strane spomienkou na zručnosti, ktoré sme sa naučili, a ukladá si vedomosti o tom, ako vykonávať určité procesy, od kognitívnych po motorické. Sem patrí napr. šoférovanie auta, lyžovanie.

 

Pamäť je preto schopnosť ukladať a uchovávať informácie, predpokladom plynulého fungovania pamäte je schopnosť efektívne spracovávať informácie a schopnosť venovať pozornosť. Je to podmienka fungovania mnohých kognitívnych funkcií a zároveň to závisí od fungovania ďalších kognitívnych procesov. Za pamäť je zodpovedných niekoľko oblastí mozgu, najdôležitejšie sú hipokampus, amygdala a mozgová kôra. Hipokampus je štruktúra mozgu, ktorá je najdôležitejšia pri spracovaní informácií. Amygdala je oblasť mandľového tvaru, ktorá sa nachádza vedľa hipokampu. Je zodpovedná za spracovanie emócií a pomáha nám vtlačiť spomienky spojené s emóciami. Mozgová kôra je vonkajšia vrstva mozgu, ktorá uchováva väčšinu dlhodobej pamäte v rôznych oblastiach. Oblasť závisí od toho, čo sú nové informácie, či sme niečo počuli, videli alebo či riešime problém. V mozgu máme špeciálne oblasti pre reč, zrak a sluch, takže pamäť sa ukladá aj do rôznych oblastí.

Ako sa formuje a udržuje pamäť?

Proces formovania a uchovávania pamäte prechádza tromi fázami.

Prvým krokom je príjem alebo kódovanie informácií. Pre ktoré potrebujeme sústredenú pozornosť, pretože inak nás informácie obchádzajú a my ich neprijímame.

Druhou etapou je skladovanie a konsolidácia. Keď je informácia prijatá v mozgu, hipokampus vysiela signál na jej uloženie do dlhodobej pamäte. Ukladanie týchto informácií je jednoduchšie, ak sú spojené so silnejšou emocionálnou reakciou.

Tretia etapa je stiahnutie z pamäte. Ak chceme získať informácie z dlhodobej pamäte, aktivujú sa rovnaké neurálne spojenia ako v procese ukladania informácií. Ak tieto informácie použijeme viackrát, tiež si ich ľahšie a rýchlejšie vybavíme v pamäti.
-25%

OK!Memory

doplnok stravy

ZLEPŠUJE KONCENTRÁCIU A PAMÄŤ!
  • Je klinicky dokázané, že receptúra ​​Cognivia ™ zlepšuje kvalitu pamäte o 22%
  • Prírodná zmes aktívnych zložiek na zlepšenie kognitívnych schopností
  • Pomáha udržiavať pamäť, ktorá s vekom klesá
  • Pomáha udržiavať optimálnu koncentráciu a pamäť pri práci
  • Zabraňuje únave a vyčerpaniu
  • Účinné pre mladšiu aj staršiu populáciu
150g | na 15 dní
Bežná cena: 25,09 
18,82 
a ušetrite 6,27 

Prečo dochádza k zabúdaniu?

Zabúdanie je v určitých prípadoch dobré a hovoríme, že zabudnutie na nedôležité veci nám umožňuje spomenúť si na tie dôležité. Predstavte si, že si dokážete zapamätať všetky nepodstatné informácie, ako napríklad každé telefónne číslo, ktoré sme do telefónu zadali.

Zabúdanie však predstavuje aj problémy. Takéto problémy nastávajú, keď sme unavení, ohromení alebo hlboko zamyslení. Stáva sa nám, že zabudneme na narodeniny, mená, študenti tiež často zabúdajú na veci, ktoré sa naučili na skúšku.

Zníženie pamäti súvisí s vekom a ďalšími faktormi, ktoré spôsobujú starnutie mozgových buniek. Ide hlavne o poruchy mozgu v dôsledku nedostatku kyslíka, žiarenia, toxínov v životnom prostredí alebo príjmu škodlivých látok ako sú drogy, alkohol a podobne.

S jednotlivými poruchami pamäte sa už stretol každý z nás, ale ak sa začnú objavovať častejšie, môže to byť znamením pre nás, aby sme konali. V prípade zábudlivosti je potrebné rozlišovať medzi normálnou zábranou súvisiacou s vekom a zábranou pre chorobu.

Je dokázané, že problémy s pozornosťou sa zvyšujú aj s vekom, s poklesom reakčnej rýchlosti a kapacity krátkodobej pamäte. Narastajú však aj problémy s vyvolaním informácií z dlhodobej pamäte.

Pokiaľ ide o zábudlivosť, zvyčajne hovoríme o demencii a Alzheimerovej chorobe. Zabúdanie na choroby možno zmierniť včasnou detekciou, liekmi a prírodnými technikami.

Techniky a spôsoby, ako udržiavať dobrú pamäť

Často zabúdate na veci, máte problém vybaviť si veci z pamäti, je ťažké udržať koncentráciu? Pripravili sme niekoľko prírodných techník, ktoré môžu zlepšiť Vašu pamäť a tým uľahčiť každodenný život aj efektívnosť v práci alebo pri štúdiu.

1. Tréning pamäti

Pomocou rôznych cvičení na precvičovanie pamäti a pozornosti si efektívne udržíme mentálnu flexibilitu a ľahšie si zapamätáme informácie z našej pamäte. Príkladom cvičení je vyplnenie prísloví alebo ľudových perál múdrosti, lúštenie krížoviek, vypisovanie slov, ktoré súvisia s konkrétnym slovom, napísanie chýbajúcich písmen atď.

2. Pravidelná fyzická aktivita

Fyzická aktivita zvyšuje prísun kyslíka do mozgu a znižuje riziko chorôb, ktoré môžu viesť k strate pamäti, ako je cukrovka a srdcovo-cievne ochorenia. Cvičenie, ktoré si vyžaduje väčšiu motoriku, nám môže pomôcť najviac a postačí nám aj prechádzka alebo beh v prírode.

3. Spánok

Dostatok spánku je rozhodujúci pre učenie a udržiavanie dobrej pamäte. Keď spíme, zvyšuje sa aj naša kreativita a koncentrácia, čo je veľmi dôležité pri ukladaní informácií do našej pamäte. Je vhodné držať sa spánkového harmonogramu, pri ktorom vstávame a chodíme spať každý deň v rovnakom čase, a to aj cez víkendy a sviatky.

4. Vyvážená strava

Pre dobrú pamäť je nevyhnutná aj správna a vyvážená strava. Dôležitý je predovšetkým správny prísun glukózy, ktorý je rozhodujúci pre krvný obeh v mozgu. Odporúča sa jesť potraviny s vysokým obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, vitamíny C, A, E a D a minerály a vlákninu. Potraviny ako ryby, cibuľa, tmavá zelenina a bobule sú vhodné. Je vhodné vyhnúť sa nadmernému príjmu potravy s vysokým obsahom rafinovaného cukru a tiež znížiť príjem alkoholu.

 

5. Stratégia učenia

Spracovanie informácií musí byť prispôsobené vlastnostiam a schopnostiam jednotlivca. Pri učení môžeme použiť rôzne stratégie, ktoré nám môžu pomôcť mať lepšiu pamäť.

  • Dobrá pozornosť. Je dôležité zamerať sa iba na informácie, ktoré si chceme zapamätať, a nerobiť viac vecí súčasne. Je lepšie učiť sa ticho, bez vyrušovania.
  • Zapojenie rôznych zmyslov. Informácie môžu byť spojené s farbami, vôňami, chuťami a týmto spôsobom si ľahšie zapamätajú informácie.
  • Výber správneho učebného štýlu. Pri ukladaní nových informácií je dobré vedieť, ktorý typ učenia sa nám najviac hodí. Či už ide o vizuálny alebo sluchový typ. Je ľahšie si zapamätať informácie, keď ich vidíme alebo čítame, alebo je pre nás ľahšie niečo počuť?
  • Prepojenie informácií s vecami, ktoré už vieme. Ľahšie si zapamätáme niečo, ak to spojíme s vecami, ktoré už máme v pamäti.
  • Usporiadanie informácií. Pomôcť si môžeme zapísaním informácií do poznámok, pripomienok atď.
  • Spojenie s riekankami alebo vtipmi. Kombinácia nových informácií s vtipmi alebo vytváranie riekaniek nám môže pomôcť ukladať si ich do pamäti.
  • Opakovanie naučeného. Čím viackrát zopakujeme naučenú vec, tým ľahšie a rýchlejšie si ju spomenieme nabudúce.

 

6. Užívanie doplnkov výživy

Pamäť je možné vylepšiť aj pomocou doplnkov výživy, ako sú vitamíny B, C a E, kyselina listová atď

Novinkou na trhu je OK!Memory drink, produkt, u ktorého bolo klinicky dokázané, že zlepšuje pracovnú pamäť, kvalitu našej pamäte a dlhodobú pamäť do 1 hodiny po použití produktu. Taktiež zvyšuje kvalitu pamäte a naše kognitívne schopnosti pri používaní produktu. Pomáha nám udržiavať duševnú pohodu, pretože udržuje koncentráciu, pamäť a pozornosť.

Ok!Memory obsahuje Cogniviu, u ktorej sa klinicky dokázalo, že zlepšuje kognitívne funkcie a pracovnú pamäť. Je to rastlinný kognitívny zosilňovač, pretože je to zmes španielskeho šalviového éterického oleja a jeho listov. Bol vyvinutý špeciálne pre ľudí, ktorí chcú pomocou byliniek prirodzene zlepšiť koncentráciu a pamäť. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B (B1, B2, B6, B12, kyselina listová), ktoré prispievajú k normálnej činnosti nervov. Pridáva sa tiež vitamín C, ktorý pomáha chrániť bunky a normálne fungovanie nervového systému

Ak tiež často zabúdate na veci, mali by ste zaviesť aspoň jednu z vyššie spomenutých techník vo svojom každodennom živote a sledovať, ako sa začne zlepšovať Vaša pamäť. Takto Vám nikto nebude môcť povedať, že máte pamäť ako zlatú rybku.

Delivery
Už iba 49€ do DORUČENÁ ZDARMA
Produkty v košíku

V košíku nie sú žiadne produkty.

Špeciálna ponuka len tu!

Pridajte k objednávke a ušetrite!

-80%
Collagen Coffee*

Lahodná káva, ktorá vám pomáha bojovať proti vráskam, hydratuje pokožku, chráni bunky pred oxidačným poškodením a dodáva sviežu vlnu energie!

30,49  6,10 
-70%
Detox Urinary*

Detoxikačná receptúra 2 v 1, ktorá pomáha vyčistiť telo a zlepšiť odstraňovanie toxínov

29,90  8,98 
-80%
DETOX TEA balíček

Dokonalá kombinácia dvoch čajov

58,78  11,76