Promo icon

100% záruka spokojnosti

Promo icon

Doručenie do 3/4 pracovných dní

Promo icon

Pri nákupe nad 40€ doprava zdarma!

Promo icon

Právo na vrátenie 14 dní

Promo icon

Osvedčená kvalita

Promo icon

100% záruka spokojnosti

Promo icon

Doručenie do 3/4 pracovných dní

Promo icon

Pri nákupe nad 40€ doprava zdarma!

Promo icon

Právo na vrátenie 14 dní

Promo icon

Osvedčená kvalita

Potraviny bohaté na vlákninu

Pravdepodobne neexistuje žiadny jedinec, ktorý by nedostal radu aspoň raz v živote od lekára, známeho, priateľa, že by mal konzumovať viac vlákniny. Potom zamierime na obrovskú platformu s názvom World Wide Web, vstúpime do prehliadača potravín obohatených vlákninou, venujeme 5 minút nášho času a úsilia čítaniu informácií a potom dospejeme k záveru, že je tu príliš veľa týchto informácií a nikdy ich nenájdeme, pretože sú všade rozptýlené a tak sa vzdáme.

 

Čo by ste povedali, keby sme Vám povedali, že na nasledujúcich stránkach nájdete skutočný zoznam potravín bohatých na vlákninu, a aj niektoré recepty? Aby sme dobre porozumeli zoznamu živín bohatých na vlákninu, musíme najprv hovoriť o tom, aké vlákniny v skutočnosti existujú. 

Rozpustné a nerozpustné vlákniny

Vláknina bola našim predkom dobre známa, pretože ich strava pozostávala hlavne z rastlinných potravín. Mäso sme začali jesť len pred 2,6 miliónmi rokov. Preto je stále veľmi dôležité, aby naša strava tiež pozostávala z vlákniny. Vláknina sa nachádza vo výrobkoch rastlinného pôvodu. Rozdeľujeme ich do dvoch skupín – rozpustných a nerozpustných.

 

Rozpustné vlákniny sa menia tráviacim traktom. Dodávajú vodu do žalúdka, a preto nám dávajú ešte väčší pocit sýtosti. Ovplyvňujú tiež pH v žalúdku, poskytujú neustále uvoľňovanie energie a regulujú hladinu cukru v krvi.

 

Nerozpustné vlákniny zostávajú nezmenené pri prechode tráviacim traktom a následne zabezpečujú správne fungovanie gastrointestinálneho traktu.  Odstraňujú odpadové materiály a toxíny z tela, uľahčujú prechod potravy a poskytujú absorpciu.  

 

Vlákniny nemajú kalorickú hodnotu.

Prečo jesť vlákninu každý deň?

Vláknina ma veľmi pozitívny vplyv na trávenie. Strava, ktorá obsahuje veľmi malé množstvo vlákniny, prechádza naším tráviacim traktom 60 až 90 hodín. Strava bohatá na vlákninu však potrebuje len 30 hodín alebo menej. To znamená, že čím viac vlákniny naša strava obsahuje, tým rýchlejšie bude naše trávenie. Vlákniny majú tiež priaznivý vplyv na črevnú sliznicu, dávajú nám dlhší pocit sýtosti a regulujú rast cukru v krvi. Majú tiež pozitívny vplyv na zníženie cholesterolu. Naopak, príliš nízky príjem vlákniny môže spôsobiť zápchu a podráždenie čriev.   

Koľko vlákniny sa odporúča denne spotrebovať?

Odporúčaný denný príjem je najmenej 40 g vlákniny pre mužov a najmenej 25 g pre ženy. U starších ľudí sa odporúča o niečo nižšie množstvo, a to 21 g vlákniny denne pre ženy a 30 g pre mužov.

 

Potraviny bohaté na vlákniny

Nerozpustné vlákniny:

Rozpustné vlákniny:

  • Strukoviny (hlavne šošovica, fazuľa a hrášok),
  • Ovos a ovsené vločky
  • Jačmeň
  • Zelenina (pór, cibuľa, artičok, špargľa)

Príkladné menu s potravinami bohatými na vlákninu: 

Raňajky: ovsené vločky s ovocím alebo ovsené vločky so slivkami a banánmi

Občerstvenie: hrsť vlašských orechov, mandlí, lieskových orechov alebo ovocie (jablko, banán, marhuľa, slivky…)

Obed: hnedá ryža s kuracím mäsom a hráškom, ovsené otruby alebo cícerový šalát (recept nižšie)

Celozrnné koláčiky alebo ovocie

Večera: Celozrnné müsli s mliekom alebo tuniakový sendvič, jablko

Výmena vlákien alebo Beta glukánu

Ak potraviny uvedené vo vyššie uvedenom zozname nie sú dostatočne atraktívne, môžeme tiež konzumovať veľkú časť požadovaného denného príjmu vlákniny konzumáciou Beta Glukánu, čo je prírodný polysacharid klasifikovaný ako rozpustná vláknina. Jeho hlavnou zložkou sú ovsené otruby, ktoré pomáhajú znižovať zvýšenie hladín glukózy po jedle a prispievajú k normálnej hladine cholesterolu v krvi.

Beta Glukán je úplne prírodný produkt, ktorý nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky. Má pozitívny vplyv na vysoký cholesterol, preto ho často odporúčame jednotlivcom, ktorí majú problémy s cholesterolom.

 

Použitie Beta glukánov je veľmi jednoduché
  • Odporúčané denné množstvo na udržanie normálnej hladiny cholesterolu v krvi je 20 g prášku. 20 g prášku obsahuje 3 g beta-glukákov
  • Na zníženie zvýšenia hladiny glukózy v krvi po jedle spotrebujte 28 g prášku na každých 30 g dostupných sacharidov (cukor, škrob). 28 g prášku obsahuje 4 g beta glukánu.
  • Vmiešajte do svojho obľúbeného nápoja, polievky, omáčky, jogurtu, smoothie, ovocného šalátu a iných potravín.

 

Beta Glukán je teraz k dispozícii za veľmi prijateľnú cenu – 200 g stačí na 10 dní.

 

Izdelek ne obstaja!

Tipy pre vyšší príjem vlákniny v strave

Dali sme dohromady niekoľko tipov, ktoré Vám poskytnú nápady, ako konzumovať viac vlákniny s Vašou stravou.

 

  • Používajte viac celozrnných výrobkov. Kúpte si celozrnný chlieb, výrobky z celozrnnej múky, hnedú ryžu, jačmeň, celozrnné cestoviny atď.
  • Vyberte si jedlá s vysokým obsahom vlákniny. Vyberte si napríklad celozrnné cereálie na raňajky.
  • Používajte viac čerstvej alebo mrazenej zeleniny. Pridajte ich do polievok, šalátov, experimentujte…
  • Snažte sa zahrnúť ovocie a zeleninu do každého jedla.
  • Vyberte si občerstvenie, ktoré obsahuje viac vlákniny. Vyberte si ovocie, orechy, celozrnné sušienky.
  • Uistite sa, že vlákninu pridávate postupne.
  • Pite veľa vody a pravidelne cvičte.

Recept na cícerový šalát

Pripravili sme lahodný recept na cícerový šalát, ktorý je bohatý na vlákninu a je skvelým nápadom na obed. Cícer sa môže pripraviť v rúre alebo podávať bez tepelného ošetrenia. V tomto prípade je čas prípravy kratší.

Čas prípravy: 40 min

Porcia pre: 4 osoby

Ingrediencie

  • 4 hrste vareného cíceru
  • 3 červené papriky
  • 4 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice nakrájanej mäty
  • 3 PL kapary
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • Cesnak, olivový olej, soľ podľa chuti

Návod na prípravu

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Cícer dôkladne umyte pod tečúcou vodou a dobre ho vysušte.
  • Papriky umyte, vysušte a v prípade potreby ich pečte v rúre 15 minút. Pečenú papriku ochlaďte, odlúpnite, odstráňte semená a nakrájajte podľa potreby.
  • V miske zmiešajte cícer, papriku, korenie podľa chuti a nakoniec pridajte kapary.
  • Zmes zmiešajte s dressingom (citrónová šťava, soľ, cesnak a olej). Premiešajte a podávajte.

Bez námahy k zdravému životnému štýlu a strave bohatej na vlákninu.

Pridaj komentár

Delivery
Už iba 40€ do DORUČENÁ ZDARMA
Produkty v košíku

V košíku nie sú žiadne produkty.

Špeciálna ponuka len tu!

Pridajte k objednávke a ušetrite!

PINK LATTE Kolagén

Lahodný Pink latte nápoj s kolagénom, kyselinou hyalurónovou a ashwagandhou

29.95 
-30%
Golden Q10

Receptúra ​​s koenzýmom Q10, vitamínom C a B-komplexom na ochranu pred oxidačným poškodením

9.85  6.90 
-30%
Vitamín C + Selén + Zinok

Revolučná receptúra ​​s vitamínom C, selénom a zinkom pre silný imunitný systém!

6.85  4.80