Promo icon

100% záruka spokojnosti

Promo icon

Doručenie do 3-5 pracovných dní

Promo icon

Pri nákupe nad 40€ doprava zdarma!

Promo icon

Právo na vrátenie 14 dní

Promo icon

Osvedčená kvalita

Promo icon

100% záruka spokojnosti

Promo icon

Doručenie do 3-5 pracovných dní

Promo icon

Pri nákupe nad 40€ doprava zdarma!

Promo icon

Právo na vrátenie 14 dní

Promo icon

Osvedčená kvalita

Bezlepková diéta – ÁNO alebo NIE?

S najnovšími stravovacími trendmi spôsobil lepok veľa prachu. Mnoho ľudí ho označuje za jednu z hlavných príčin obezity a zažívacích problémov. Ľudia, ktorí nemajú celiakiu alebo nie sú precitlivení na lepok, však nie sú poškodení. Nesprávne vylúčenie lepku z potravy môže mať navyše negatívne následky. Tu odhalíme výhody a nevýhody lepku a bezlepkovej diéty.

 

Čo je to lepok?

Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v niektorých cereáliách, vďaka ktorej sú chlieb a cereálne výrobky elastické a žuvateľné, a preto je dôležitou ingredienciou pekárenských výrobkov. Je to jediný proteín v potravinách, ktorý nedokáže odbúrať žalúdočná kyselina, čo v prípade celiakie môže viesť k zápalu čriev. U zdravých jedincov absorbujú črevné klky v tenkom čreve živiny do krvi. V prípade celiakie dráždi lepok črevné klky alebo dokonca vyvoláva imunitnú odpoveď. V takom prípade môže pravidelná konzumácia lepku viesť k poškodeniu alebo rozpadu črevných klkov a následne k zlej absorpcii živín.

Najväčšie riziká bezlepkovej diéty:

Najväčším rizikom je určite nevyvážená strava a následne nedostatok základných živín. Bezlepkové náhrady chleba a muffinov sú rovnako nezdravé ako tie, ktoré obsahujú lepok. Okrem toho v dôsledku nevyhnutného spracovania výrobkov môžu tieto výrobky stratiť niektoré veľmi dôležité živiny, ako napríklad: vlákninu, železo, zinok, vitamíny skupiny B, vápnik a fosfor. Takéto výrobky navyše obsahujú viac kalórií a cukru, pretože lepok dodáva jedlu príchuť, ktorú je potrebné v bezlepkových výrobkoch nahradiť. Niektorí sa mylne domnievajú, že bezlepková diéta pomáha pri chudnutí, ale môže sa stať opak v dôsledku nadmerného príjmu kalórií, sacharidov a cukru. Okrem chudnutia sme tiež podvyživení, čo vedie k malátnosti a možným zdravotným problémom.

Výhody bezlepkovej diéty:

O výhodách bezlepkovej diéty môžeme hovoriť, iba ak si doprajeme jedlá, ktoré sú už prirodzene bezlepkové, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné bezlepkové cereálie, chudé bielkoviny, zdravé tuky. V tomto prípade je bezlepková strava zdravá, pretože sa vyhýbame príjmu rafinovaných sacharidov a cukru. Môžeme teda tiež zhodiť nejaké to kilo navyše a zlepšiť celkovú pohodu. Pre ľudí, ktorí nie sú precitlivení, však lepok z celých zŕn nespôsobuje žiadne problémy.

Ktoré jedlá sa odporúčajú a ktoré nie?

Odporúča sa jesť prirodzene bezlepkové cereálie ako quinoa, amarant, pohánková kaša, proso kaša, kukurica. Ďalej strukoviny, semiačka a orechy, ovocie a zelenina, vajcia, ryby a chudé mäso.

Mali by sme sa vyhýbať chlebu, pivu, koláčom, sušienkam a krekrom, croissantom, cestovinám a spracovaným potravinám.

Tip na nákup: označenie bez lepku neznamená, že je aj zdravé, dôležité je množstvo cukru a energetická hodnota produktu.

Delivery
Už iba 40€ do DORUČENÁ ZDARMA
Produkty v košíku

V košíku nie sú žiadne produkty.

Špeciálna ponuka len tu!

Pridajte k objednávke a ušetrite!

-72%
Golden Q10

Receptúra ​​s koenzýmom Q10, vitamínom C a B-komplexom na ochranu pred oxidačným poškodením

10.40  2.92 
-70%
Vitamín C + Selén + Zinok

Revolučná receptúra ​​s vitamínom C, selénom a zinkom pre silný imunitný systém!

8.32  2.50 
-60%
Horčík + B-komplex

Revolučná receptúra ​​s horčíkom a vitamínmi B na zníženie únavy a vyčerpania

8.20  3.28